top of page

Speeches lintjesregen 2009 - Speech De heer J.E.M. Broekhoff

Restaurator, restaurateur Museum Het Valkhof

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau

Naam: De heer J.E.M. Broekhoff

Geboren: 18 maart 1946 te AmsterdamGeachte heer Broekhoff,


“Restaureren is chirurgenwerk”. Zo omschrijft u zelf uw vakmanschap. Sinds 1974 bent u restaurator in verschillen musea. U bent begonnen in museum Commanderie van Sint Jan. En de laatste tien jaar in Museum Het Valkhof. U kruipt in de huid van de kunstenaar. Centimeter voor centimeter ontkleedt u ieder groot kunstwerk. Gewapend met scalpel, wattenstaafjes, microscoop en oplosmiddelen legt u veel lang verborgen schoonheden bloot.


Vele, vele kunstwerken heeft u gerestaureerd. Zoals de kopie van de echte Rembrandt uit 1660: 'De samenzwering van de Batavieren onder Julius Civilis in het Heilig Bos'. Soms bent u meer dan een half jaar bezig met een restauratie, maar de resultaten zijn dan ook verbluffend. Tientallen jaren aanslag en rook doet u verdwijnen als sneeuw voor de zon.


Eén van uw in het oog springende projecten was de restauratie van het schilderij van Hendrik Feltman, een plattegrond van Nijmegen omstreeks 1668. Vijf jaar lang heeft u aan dit schilderij gewerkt. Na jarenlang gepriegel is het schilderij dankzij uw inzet weer toonbaar. Er verschenen op eens weer schepen op de Waal, en de haven was geen vijver meer maar een echte haven met ophaalbrug.


U snapt wel dat het onmogelijk is om in een kort tijdsbestek al uw restauratiewerkzaamheden te noemen. Eén wil ik niet onopgemerkt voorbij laten gaan: de restauratie van het schilderij 'Vrede van Nijmegen', geschilderd door Henri Gascard. Dit schilderij laat een afbeelding zien van de ondertekening van het vredesverdrag tussen Spanje en Frankrijk in Nijmegen op 17 september 1678. Eén van de belangrijkere momenten in de geschiedenis van Europa en de geschiedenis van Nijmegen.


U heeft ook altijd veel aandacht besteed aan de meer theoretische kant van het restaureren. Zoals opstellen van restauratieverslagen en het regelmatig publiceren over de restauratiewerkzaamheden. Als materiaaldeskundige was u intensief betrokken bij de voorbereiding en inrichting van wisseltentoonstellingen. Daarnaast heeft u in samenwerking met het UMC St. Radboud het röntgenonderzoek in schilderijen verder ontwikkeld.


U heeft zich buitengewoon ingezet voor het behoud van vele kunstwerken die van onschatbare waarde voor de stad Nijmegen zijn. Ik ben daarom zeer blij dat het Hare Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

bottom of page